Balboa in de polder

In Rotterdam zijn sinds 2 jaar een stel superenthousiaste Balboadansers te vinden. Maar wist je dat Balboa al 22 jaar gedanst wordt in Nederland? Roffaswing vroeg aan Monique Gerrets uit Amsterdam hoe Balboa in de polder terecht kwam. Monique was de eerste die, samen met haar man Michel, Balboalessen in Nederland aanbood. En ja, ook Ellen en Finn van Swing in Rhythm hebben Balboa leren dansen bij Monique & Michel.

Monique, wat is volgens jou het geheim van balboa?
Balboa is een dancer's dance. Het gaat om het samen dansen en niet om flashy moves voor de toeschouwers, om te laten zien hoe goed je bent, hoewel ik er zelf van kan genieten om naar goede Balboadansers te kijken. Ik houd van de subtiliteit van de passen, de connectie die je met je partner hebt en de flow die je samen creëert. Misschien ziet het er op het eerste gezicht minder spectaculair uit voor kijkers, maar als danser voelt het zó goed. Ik zeg altijd dat mensen Balboa moeten leren waarderen, net zoiets als jazzmuziek voor sommige mensen. Je moet er een beetje voor "rijpen".

Hoelang dans je al balboa?
Ik begon ongeveer in 1984 met dansen. Oorspronkelijk ben ik een Boogiedanser en nog steeds heb ik daar een latente liefde voor. Na heel veel jaren Boogiedansen op internationaal wedstrijdniveau, maakte ik in 1994 kennis met Lindy Hop. In dat zelfde jaar ook met Balboa, dus inmiddels dans ik 22 jaar Balboa.

Waar heb jij voor het eerst balboa gezien?
In 1994 zag ik Sylvia Sykes en haar toenmalige partner Jonathan Bixby op het Jiving Lindy Hopfestival in Londen. Dat was een van de allereerste workshops waarop wij met de pionierende Lindy Hoppers uit Nederland naar toe gingen. Op de eerste dansavond werd een supersnel nummer gespeeld waarop geen Lindy Hopper kon dansen. Jonathan en Sylvia namen de vloer over met Balboa en ik was meteen betoverd. Alsof er een laagje lucht tussen de vloer en hun voeten zat en ze als een soort hovercraft over de dansvloer gleden.


Sylvia Sykes & Jonathan Bixby

Waar heb jij het leren dansen?
Destijds waren er nog geen Balboaworkshops. Maar Jonathan en Sylvia gebruikten ieder Lindy Hop-evenement om Balboa te promoten, en zo kregen we onze eerste taster dat weekend bij The Jiving Lindy Hoppers. Het was ook de eerste keer dat ik met Michel ging dansen. Mijn Boogiepartner was iemand anders, waarmee ik 10 jaar lang danslief- en leed heb gedeeld. Michel was mijn levenspartner, maar hield tot dan toe altijd "mijn tassie vast". Hij danste zelf nog niet.
Ik had op een hoog niveau Boogie gedanst en voor mij was het dansen met Michel in eerste instantie een forse stap terug. Balboa was voor ons beiden nieuw en dat bleek ons samen aardig te liggen. Het was goed om iets te vinden waar we allebei bij het begin moesten beginnen. Ik moest weer terug naar samen uitvinden hoe je het beste beweegt.

Kun je vertellen hoe Balboa naar Nederland kwam?
Michel en ik hebben de eerste jaren heel veel tasterklasjes gevolgd, dus de basics hebben we goed onder de knie gekregen. Jonathan en Sylvia waren inmiddels goede dansvrienden geworden die regelmatig bij ons in Amsterdam logeerden. In 1996 en 1998 zijn wij een maand bij ze in Santa Barbara geweest en hebben wij hun reguliere lokale lessen gevolgd. Die waren veel te moeilijk voor ons omdat wij alleen maar de basis kenden, maar we pikten er in ieder geval wat van op.

In 1999 kwamen de eerste instructievideo's op de markt. Youtube was er nog niet, hè! We bestelden een paar VHS-banden van Marcus & Bärbl uit München die ik nog kende uit mijn Boogie Woogie-tijd. Dat zijn topdansers, die zo ver gingen dat ze een tijdje in de VS gingen wonen om van de echte oldies te leren. Omdat de basis wel goed zat bij ons na al die tasters, waren we in staat om met die instructievideo's ons repertoire uit te breiden.

Ik geloof dat in 2000 in Londen de eerste grote Balboaworkshop van Europa werd georganiseerd. Daar zijn we samen met Robert & Chantal uit Eindhoven naar toe gegaan. Die workshop heeft ons echt een boost gegeven, vanaf dat moment ging het hard. Dus ik zou stellen dat er in Nederland echt Balboa gedanst wordt sinds 2000.
Robert en Chantal hielden er vrij snel weer mee op (maar zijn blijven Lindy Hoppen), dus Michel en ik waren jarenlang de enige in heel Nederland.

Wanneer zijn jullie begonnen met lesgeven?
Ik weet het niet helemaal zeker, maar ik schat zo rond 2002. Op een gegeven moment bedachten we dat als we meer dansers wilden hebben om mee te dansen, wij moesten zorgen dat er meer mensen kwamen. Anders bleven we tot elkaar veroordeeld, ha ha. We voelden ons op dat moment ook zeker genoeg om les te geven. We hadden genoeg technische beheersing, we konden passen in stukjes knippen en we waren in staat de techniek uit te leggen. We wilden ook ons eigen dansen verbeteren. Lesgeven is daarvoor een goede manier want het betekent dat je boven de materie moet kunnen staan, en dat vereist een hoger niveau. Het gaat er niet alleen om of je een pas zelf kunt maken, maar je moet de dynamiek van een beweging begrijpen. Je moet weten hoe je die beweging overbrengt aan dansers van verschillende niveaus.
Ik moet eigenlijk al die dansers bedanken die ik les heb gegeven. Zij hebben mij en Michel op zo'n hoger niveau gebracht.

Wie is je grote inspiratiebron?
Nog steeds Sylvia Sykes en Jonathan Bixby, al heeft Jonathan zich uit de Balboascene teruggetrokken. De energie die deze twee mensen erin hebben gestopt om de dans levend te houden is ongehoord groot. Balboa was bijna op sterven na dood. Er kwamen nog wat oldies bij elkaar in de jaren '80. Maar die originele balboadansers waren er in eerste instantie niet zo happig op om, zoals Frankie Manning, hun kennis door te geven. Jonathan en Sylvia hebben er veel aan gedaan om niet alleen nieuwe generaties te overtuigen van deze dans, maar ook om de kennis van de orginele balboadansers door te geven. Daar heb ik veel respect voor. Moet je kijken wat ze bereikt hebben, er zijn nu zoveel Balboadansers op de hele wereld!

Wat zou elke balboadanser moeten weten?
Dat je moet zorgen dat je lekker fris ruikt en een schoon shirt aantrekt voordat je gaat dansen. En neem een schoon en droog shirt mee als je veel zweet. Voor de rest vind ik alles prima.

Kun je iets meer vertellen over jullie nieuwe avontuur Frankie’s in Amsterdam?
Toen Melody Line in Amsterdam in vlammen opging voelde het even alsof mijn huis was afgebrand. We hebben daar tien jaar lessen gegeven. Ineens viel dat weg en zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe ruimte met dezelfde vibe als Melody Line. Dat was nog best lastig, totdat Richard van Os ineens wist te vertellen dat er een ruimte te huur stond vlakbij het CS. We zijn er samen met Richard en Crystel Poetiray ingestapt. Frankie's is een perfecte ruimte, 3 minuten met de bus vanaf het CS, dus ook perfect bereikbaar voor iedereen van buiten Amsterdam.

Ik had er weleens over gedroomd hoe cool het moest zijn om je eigen ruimte te hebben, waar je als swingdanser altijd terecht kunt om te oefenen, cursussen te geven of om samen films te kijken. En ineens kwam de mogelijkheid voorbij om die ruimte te creeeren. Daar zijn we nu hard mee bezig en het voelt goed. We zijn nog niet klaar, maar er worden al balboalessen gegeven en er waren 2 workshops voor Blues en Boogie Woogie, dus het begint te komen.
Het belangrijkste dat ik wil meegeven is dat het niet alleen onze ruimte is, maar we willen ruimte bieden voor alle swingdansers van Nederland. Dus ik wil alle swingdansers uitnodigen om daar iets te organiseren, zodat er altijd wat te doen is. Heb je zin om een oefenavond te organiseren, of een avond om samen naar Fred & Gingerfilms te kijken of wil je een cursus geven? Neem contact met ons op!

Wat zullen we nog aan dit mooie verhaal toevoegen?
Michel en ik komen nu op leeftijd en ik heb wel eens het gevoel dat jonge mensen niet zo snel naar onze lessen gaan omdat ze denken dat het voor ouderen is. Maar Balboa is geen old man’s dance! Balboa werd en wordt nog steeds door heel veel jonge mensen gedanst. Ik hoop op een nieuwe generatie die deze dans wil omarmen en die ik heel graag mijn kennis wil overdragen. Balboa is zo mooi en fijn om te dansen, maar lastiger te verkopen dan Lindy Hop. Ik ben superblij dat de scene in Nederland al zoveel gegroeid is, maar er kan nog meer bij!

En zaterdagavond 16 april is je kans! Monique & Michel komen naar Rotterdam en geven een proefles balboa voor beginners op de komende Roffa Balboa Salon met live muziek van het Thomas Baggerman Trio!

2016 03 apr