Balboa!

It's the only way to hold someone close in your arms and still dance the fast music. volgens swingdanslegende Dean Collins 

Wat is Balboa nou precies? Een korte introductie op deze andere loot aan de swingstam…

Terwijl Lindy Hoppers de balzalen bestormden in New York, ontstond er aan de Amerikaanse Westkust een andere variant van het swingdansen. Op de stampvolle dansvloeren van Zuid-Californië in de jaren '30 van de vorige eeuw was er weinig ruimte voor swing outs die kenmerkend zijn voor Lindy Hop. Inventief swingen op de vierkante meter was het devies.


Balboa Rendezvous Ballroom, half 7 in de ochtend, 1938, bron

In heel Zuid-Californië werd gedanst op de popmuziek van de tijd: swing. Uit Charleston en Foxtrot ontstonden allerhande dansvarianten zoals L.A. Swing en Swing. Twee razend populaire danszalen stonden op het Balboa-schiereiland in de plaats Newport Beach, ten zuiden van Los Angeles. In de Rendezvous Ballroom en Balboa Pavilion traden alle big bands van naam en faam op, van Benny Goodman tot Artie Shaw. En zo kwam deze dans uiteindelijk aan zijn naam.


Balboa Pavlillion 1910, bron

In de drukke danszalen was er praktisch alleen ruimte voor 'pure bal'; swingen in gesloten positie, indertijd ook wel Balboa Shuffle genoed. Er ontstonden dansstijlen waarin danspartners van elkaar 'losbraken' in een ongekend aantal draaien, figuren en stijlvariaties. Pure bal, Swing of Balboa, alle dansvarianten kemerken zich door subtiel leiden, volgen en snel voetenwerk. Balboa vandaag de dag is een mix van pure bal (gesloten positie) en bal swing (alle andere variaties). Maar er hebben nooit vastomschreven regels bestaan voor Balboa. Vanaf het begin waren er regionale verschillen en was ruimte voor improvisatie, individuele styling en inspiratie uit andere swingdansen (bijv. Lindy Hop, Collegiate Shag).


The Venice Beach Clip (Los Angeles), 1938

Vanaf de jaren '30 van de vorige eeuw werd Balboa voor studenten een favoriete vakantiebestemming tijdens Paasweekenden: Bal Week. De hele dag vakantie vieren op het strand en dan 's nachts dansen tot de zon opkwam.


Bal Week 1947, bron

Balboa ziet er een tik introverter uit dan bijv. lindy hop, maar deze 'dans voor dansers' swingt geen maat minder. Balboa moet je vooral voelen. Er komt wat danstechniek bij kijken, en als je die eenmaal onder de knie hebt zijn er ontelbare variaties mogelijk. Maar elke ervaren balboadansers zal je vertellen dat een goedgedanste pure-bal-basis een zaligheid is. Balboa kan gedanst worden op een breed spectrum aan tempo's: van minder dan 100 bpm tot meer dan 300 bpm, maar de 'lekkere' snelheid ligt iets hoger dan lindy hop (grofweg tussen de 180 en de 220 bpm). Balboa is uitermate geschikt voor alle leeftijden en uiteraard ideaal voor op volle en kleine dansvloeren.


Balboa, ook in Slovenië

In de VS, Duitsland, Rusland, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk kan Balboa op een steeds grotere schare liefhebbers rekenen. De balboascene in onze polder is nog op Maduromdamformaat, maar steeds meer dansers ontdekken deze fantastische dans.

Voor meer nationaal en internationaal balboanieuws over feestjes en workshops kun je terecht op de facebookgroep Balboa Bonanza NL.
De balboalessen worden op maandagavond gegeven door Swing in Rhythm.

2014 16 feb